Asta House provides a new take on urban living, right in the heart of the characterful and well-connected Fitzrovia district with its great history of artists, writers and designers. With a W1 postcode, this is a place close to the bustle of Tottenham Court Road and Oxford Street, yet tucked away on the quiet corner of Whitfield Street and Chitty Street.

Asta House is an airy, wide-windowed brick and Cumbrian slate building – originally for light-industrial use, then offices and studios – dating from the 1950s. Now Derwent London is transforming this very adaptable building into an intelligently-planned and richly detailed residential enclave with a variety of apartments and two penthouses, all overseen by an on-site concierge.

The apartments range from one to three bedroom, with a bathroom or wetroom (or both, including an ensuite, for two and three bedroom types). On the first floor there is a raised garden courtyard.

The theme is set from the moment you step through the solid dark wood door at street level. Inside you find an entrance lobby with parquet flooring and light-painted timber panelling, a concierge desk and leather seating for visitors. Classic 1950s Italian light fittings nod to retained aspects of the building’s heritage such as the green and cream Terrazzo staircase with its delicate metal railings.

The design is good, simple but luxurious materials throughout. Dark glazed wall tiles lead to the lift lobby behind, and the lift itself is fitted out with a domestic flavour. If you take the stairs, you get the benefit of angled views through large windows on every staircase landing.

Your own front door – again in dark wood – has a proper big brass doorknob. Inside the palette of materials continues in a lighter tone, with textured sawn wooden floors, white walls and feature kitchens with lacquered and Corian surfaces. New wide high-performance metal-framed windows increase the sense of space and light. The bathrooms have bespoke vanity/mirror units in crisp modern style. All the spaces open up to each other with glazed sliding, space-saving doors. Ample built-in storage is provided.